"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Ciorbă de salată ca în Ardeal


Ciorbă ardelenească de salată:

Ingrediente:
4-5 căpăţâni de salată verde (~1 kg), 100 gr slănină afumată, 6-7 căţei de usturoi, 1 ceapă mijlocie, 2 cepe verzi, 1-2 fire usturoi verde,1-2 ouă, 100 gr. smântână, zeamă de lămâie sau oţet, un vârf de linguriţă piper negru măcinat.

   Se spală salata foaie cu foaie, în 3-4 ape, ultima spălare la jet de apă.
Se taie fâşii mai late (~2cm) şi se pune la fiert în 2-3L apă clocotită, împreună cu ceapa tocată mărunt şi puţină sare, cca. 1 oră.
   Slănina afumată se taie bucăţele, se prăjeşte pînă devine auriu deschis, se adaugă usturoiul tocat şi se toarnă peste salată. Spre sfârşitul fierberii se pot adăuga frunzele de la o ceapă verde şi usturoi verde, tăiate mărunt. Când salata este fiartă complet, se adaugă zeama de lămâie după gust. Apoi se bate oul se adaugă în ciorbă, încetul cu încetul, pentru a se închega firicele. Se mai dă 2-3 clocote, apoi se trage deoparte şi se drege cu smântînă (*). Se mai pune sare dacă este nevoie.
   Ciorbele înainte de a fi servite, trebuie lăsate cam o jumtăte de oră, pentru a se aşeza aromele.

Procedând identic, se poate face o ciorbă de lobodă, urzici, leurdă, măcriş, ştevie sau chiar spanac. Gustul va fi diferit, dar tot foarte bun.

(*) Dacă faceţi cantitate mai mare, smântâna se pune doar la servire.

  
Ciorbă de lobodă


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu